PISANJE SASTAVA: Kako učiti dete da napiše dobar sastav?

Često se dešava da dete na zadatu temu ne ume da napiše sastav, jednostavno ne želi da se potrudi. Onda tu u pomoć priskaču mama, bake, tetke, strine, ujne pa čak i komšiluk. Zapravo, ne radi se o tome da ne ume, već ne pokuša čak ni da se potrudi, naviknuto da će to neko od odraslih uraditi umesto njega. Šta time dobijamo? Ništa! Čak smo na gubitku. Imamo jedan solidan sastav i dete sasečenih krila. Dečja mašta doseže daleko, ali mi je sasečemo u korenu misleći da mu pomažemo. Za razliku od većine nas odraslih deca su sjajni stvaraoci bujne mašte, ali im nedostaje samopouzdanje. Umesto što uzmemo olovku i papir i napišemo detetu sastav treba da ga podstaknemo, ohrabrimo, pohvalimo.

Kako mi u učionici učimo da pišemo sastave?


Jedan od načina na koji smo mi u učionici učili da pišemo sastave je sledeći: svako dete je izvuklo ceduljicu na kojoj je pisala samo jedna reč (Sunce, oblaci, drveće, ptice, vazduh, deca, zemlja...). Zadatak svakog učenika je bio da napiše nekoliko lepih rečenica vezanih za pojam (imenicu) sa izvučenog papirića. Deca su se maksimalno trudila i uživala radeći, jer nisu imali zadatak da napišu ceo sastav, već samo nekoliko rečenica. Zajedno smo odabrali najlepše rečenice i od njih smo dobili lep sastav.


KAKO UČIMO DA PIŠEMO SASTAVE
KAKO UČIMO DA PIŠEMO SASTAVE


POČETAK SEPTEMBRA


Ovakav septembar nismo očekivali. Letnja žega još uvek traje. Sunce prži na sve strane. Svojim neumornim zracima ugrožava biljni svet. Oblaci se stidljivo kriju iza Sunca, čekajući da dođu na red. Drveće i biljke se suše, jer im nedostaje vode. Ni pticama nije lako. I one su poželele osveženje. Prijalo bi im da pirka vetrić. Vazduh je suv, teško se diše. Od velike vrućine nekadašnji zeleni tepih postao je žut. Ispucala zemlja je željna kišnih kapi. Od velike vrućine iscrpljeni su svi ljudi, čak i deca. Verujemo da će Sunce uslišiti naše molbe. Dovoljno je da samo malo smanji zrake, kako bi se cela priroda oporavila.

( Čas literarne sekcije, septembar, 2015.)
Zajednički rad učenika III i IV razreda
OŠ „Miloš Marković“ - Lelić

Нема коментара

Омогућава Blogger.