ZAČIN IZ TEGLICE

Mira je živela u staroj trošnoj kući sa bakom i dekom. Iako nisu imali novca, bili su bogati. U toj trošnoj staroj kući sem njih troje živeli su Ljubav i Vera. Istina, oni se nisu videli, ali osećali su se u svakom ćošku kuće. Tako je rasla od malena. Sa iskrenom dušom, molitvom u srcu i ponekom zakrpom na staroj, ali čistoj haljinici.



Priča iz zbirke UŽIVAJ DOK SI DETE
Priča iz zbirke UŽIVAJ DOK SI DETE


Često na trpezi, umesto prave salate, nalazila se činijica u kojoj su bili pomešani ulje, sirće,so i biber. Umesto kriške sa kajmakom, jeo se hleb premazan mašću i posut alevom paprikom. Ručak bez mesa, a najukusniji kolač palačinke sa šećerom. U drugim kućama u komšiluku, hranili su se kvalitetnije i lepše, ali su uvek bili nezadovoljni. Često su kod Mirine bake u slast pojeli krišku premazanu mašću i svaka ta kriška im je bila ukusnija od svečane trpeze u njihovoj kući.

Dugo se i Mira čudila tome, sve dok joj baka nije otkrila tajnu. Uzela je praznu teglicu sa police, otvorila je i prstohvat nečega iz teglice stavila u grašak koji je kuvala.
- Bako, ta teglica je prazna! - uzviknula je Mira.
- Nije, mila moja - uzvratila je baka - ovde se nalazi najlepši začin koji se stavlja u svako jelo. Ne vidi se, ali se oseća. Zove se Ljubav.
Svakom jelu, ma koliko skromno bilo kada dodaš začin iz ove teglice postaje najukusnije. Tada je mala Mira shvatila zašto je kod njene bake sve ukusno i lepo i zašto druga deca u slast jedu hranu sa bakine skromne trpeze.

Prošle su godine i godine od tog dana. Ponekad sretnem Miru u prolazu. Volim da svratim kod nje na ručak i obavezno bacim pogled na policu u kuhinji. Posebno mesto na toj polici zauzima teglica. Najobičnija. Naizgled prazna, ali zahvaljujući začinu iz te teglice, Mira svojoj deci sprema najukusniju poparu.

Нема коментара

Омогућава Blogger.